Vliegtuigen volgen / Flighttracking

Er vliegen dagelijks duizenden vliegtuigen boven ons land. Lijnvluchten, transportvluchten, prive vliegtuigen, zweefvliegtuigen, luchtbalonnen, etc.
Best druk dus...

Om er nu voor te zorgen dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan zijn er allerlei afspraken gemaakt over vlieghoogtes, luchtwegen (snelwegen in de lucht), etc.
Zo vliegen vliegtuigen die in de richting tussen 0 en 180 graden vliegen op een andere hoogte dan vliegtuigen die in de richting tussen 180 en 360 graden vliegen.
Daarnaast staan ze continue onder controle van luchtverkeersleiders.

Als extra veiligheid hebben alle vliegtuigen een systeem aan boord wat via radiogolven hun positie, richting, hoogte en andere informatie uitzendt. Andere vliegtuigen ontvangen dat en kunnen de piloot waarschuwen wanneer er een ander vliegtuig gevaarlijk dichtbij nadert.
Een ander systeem geeft naast de positie van een vliegtuig ook de mogelijkheid om te communiceren en berichten uit te wisselen met grondstations. Zo kan een piloot van een lijndienst melden aan de maintenance van het vliegveld waar naartoe ze onderwerg zijn, dat het lampje van het toilet defect is zodat er na de landing direct een technicus klaarstaat om het te repareren. Hierdoor loopt het vliegtuig geen onnodige vertraging op.

Deze signalen zijn gemakkelijk te ontvangen en geven ons luisteraars de mogelijkheid om te zien waar vliegtuigen zich bevinden.

Er zijn 3 systemen met ieder hun eigen doel.

ACARS, ADSB en FLARM

1. ACARS
ACARS staat voor Aircraft Communications Addressing and Reporting System en is in onze omgeving (EU) te vinden op 131.725 MHz. Om de signalen te decoderen heb je een computer nodig of smartphone/tablet met een audio ingang. Speciale software is nodig om de signalen om te zetten naar leesbare tekst.
Voorbeelden van deze, vaak gratis, software zijn:
ACARS decoder for windows
MultiPSK

ACARS is het systeem wat gebruikt wordt voor het uitwisselen van berichten waarbij ook de positie infomatie wordt meegestuurd. De software zal deze berichten decoderen en omzetten naar leesbare tekst. En sommige programma's hebben ook een koppeling met online databases met vliegtuigfoto's zodat een mooie foto getoond worden wat je zojuist hebt ontvangen. Ook kunnen ze het vliegtuig plotten op een kaart. Daarmee is het leuk om te zien van welke afstand je de vliegtuigen kunt ontvangen.
Meer over ACARS

2. ADSB
Automatic Dependent Surveillance — Broadcast (ADS-B) is een systeem wat aan de hand van satellietnavigatie de positite van het vliegtuig bepaalt en deze periodiek uitzendt waardoor het dooranderen kan worden gevolgd. Dit is eenvoudig te ontvangen met bv een goedkope RTL-SDR USB stick. Het wordt uitgezonden op 1090 MHz. Ook hiervoor is een computer nodig om het signaal te decoderen.

Software om ADSB te decoderen is bv DUMP1090. Via deze link is meer te lezen over het decoderen van ADSB met de RTL-SDR.


Voorbeeld van ADSB ontvangst

Er zijn over de gehele wereld veel hobbyisten die deze informatie ontvangen en doorsturen naar centrale servers die al deze gegevens opslaan en pressenteren via websites of bv apps voor de smartphone.
Flightradar24 is daar een van met hele mooie apps. Maar ook ADSBExchange is een goede bron die naast alle lijnvluchten en privetoestellen ook de militaire vliegtuigen toont.

3. FLARM
De term FLARM is een samenvoegsel van Flight en Alarm. FLARM lijkt een beetje op ADSB maar is speciaal ontwikkeld voor de behoefte van lichte vliegtuigen. Het is niet bedoeld voor communicatie over lange afstand maar om de piloot te attenderen wanneer vliegtuigen erg dichtbij komen. Denk aan zweeflvliegtuigen die elkaar onder normale omstandigheden tot minder dan 100 meter naderen wanneer ze gezamenlijk in een termiekbel hangen. FLARM geeft dan de richting en de afstand van de andere vliegtuigen aan of plot die informatie op een kaart in de cockpit.
Ook deze informatie is te ontvangen met een RTL-SDR stick en kan worden doorgestuurd naar de servers van OGN (Open Glider Network). Er zijn een aantal websites waar je de met FLARM uitgeruste vliegtuigen kunt volgen.
Glidertracker.org is een hele mooie.
Tijdens de Kempen Cup op vliegveld Weelde
kan het best druk worden in het luchtruim.



Comments

Popular posts from this blog

100.000 contacts for TyT MD-2017

De Kunst van het gebruik van Prompts in ChatGPT en Bing Chat Enterprise

Create a group and teamsite using REST API in Power Automate - CreateGroupEx